2011. január 31., hétfő

Madarasi bableves

Jó pár nagy vöröshagyma fejet összevágok kockára, két sárgarépát és egy fehérrépát vagy paszternákot karikákra  felszeletelek, egy kisebb fej zellert apró kockákra vágok, mindezt beleszórom egy nagy fazék vízbe. Teszek még hozzá nagyszemű fejtett babot és hámozott, magozott, apróra vágott paradicsomot. A paradicsomot nem sajnálom belőle. Dobok bele még egy szál lestyánt, két szál petrezselymet, babérlevelet  és sáfrányt, majd sózóm és elkezdem lassú tűzön főzni.
Mire a bab puhára fő, addigra rántást készítek ( nem pirítom a lisztet, szinte csak összekeverem az olajat vele), amibe apróra vágott petrezselymet és fokhagymát teszek. Ezzel a rántással sűrítem a levest, végül jókora adag tejföllel teszem még finomabbá, lágyabbá.
A rántással mindig csak a belekeverésétől számított első forrásig szabad főzni tovább az ételt, ezt Benke Laci bácsitól tanultam.
Ez egy könnyű nyári leves, amit nem is gondolna az ember lánya, hiszen babból készül.  Melegen fogyasztható, de langyosan is nagyon finom. Húsmentes, mégis karakteres.
Madarasi elnevezését tőlem kapta, mert barátnőm Backamadarasi lány, tőle tanultam ezt a receptet. Ő ugyanezt a levest zöldbabból is készíti.

Jázmin rizs

Évek óta csak kínai Jázmin rizst használunk. Tény, hogy nem olcsó, de az Ázsia Centerben egész jó áron lehet kapni, igaz ugyan, hogy öt kg-os kiszerelésben. De mi nekünk öt kg?
Én olíván kicsit pirítom, majd a vízzel való felöntés után lestyánnal és petrezselyemmel fűszerezem. Természetesen sózom.
A Jázmin rizs nekem nem a saját űrmértéke kétszeresét, hanem a két és félszeresét veszi fel. Már eleve ennyit öntök rá. A kertemben van lestyán és petrezselyem, én a friss fűszernövényt belefőzöm, a végén pedig kidobom. Lestyán nélkül szerintem nem érdemes nekiállni, akkora különbség a lestyános és a nem lestyános között, mint ég és föld.
A Jázmin rizsnek van egy jellegzetes illata, aromája, illatos rizsként is hallottam már emlegetni. Önmagában is fogyasztható, annyira finom!

Paradicsomos csirkepörkölt

Ezt az ételt ugyanúgy kezdem, mint egy egyszerű pörköltet. A különbség annyi, hogy amikor beleteszem a húst a lepirított hagymára, akkor nem pirospaprikázom, hanem paradicsom pürét, esetleg levet öntök rá. Fűszerezem babérlevéllel, szerecsendióval, fokhagymával, lestyánnal, borssal, kis oregánóval és bazsalikommal. Fedő alatt puhára főzöm, tálalás előtt pedig belekeverek egy kis pohár jó tejfölt. A legvégén nagyon kicsi cukorral enyhítem a paradicsom savanyúságát, de tényleg kevés cukrot teszek bele. Főtt szarvacska tésztával nagyon finom.
Próbáltam kiváltani a paradicsom pürét igazi paradicsommal, természeesen a héjától letisztítva, kimagozva, de nem lett olyan finom, minta paradicsompürés változat. Sőt, egyáltalán nem ízlett a családnak.

Ízesített tartár

Pár csepp citromlevet összekeverek egy kis porcukorral, csipet sóval és csipet fehér borssal (fekete is jó).
Alapos összekeverés után ugyanannyi tejfölt keverek hozzá, mint amennyi majonézt és még egyszer elkeverem. A tejföl csökkentése erőteljesebb ízt eredményez.

Édes-füstölt ragu

Kevés olíván megpirítom az apróra vágott , enyhén füstölt tarját vagy sonkát. Ráöntök két doboz lecsepegtetett kukorica- és egy doboz nem lecsepegtetett ananász konzervet. Összeengedem őket, pár percig együtt párolom tovább. Főzőtejszínbe keverek egy kevés ételkeményítőt , jól elkeverem és ráöntöm a sonkás mixre.  Összerottyantom és leveszem a tűről.  Natúr csirkemellet olívaolajon megsütök, ráhalmozom a sonkás ragut és már ehetjük is!

A Sparban kapható bio ételízesítővel szoktam fűszerezni (nagyon keveset teszek bele), mást nem is használok ehhez az ételhez. Alapból kap egy kis füstös ízt a tarjától vagy a sonkától, az ananász leve pedig édesíti, így semmi más fűszert nem kíván. Pikáns íze egyszerűsége ellenére a különleges ételek rangjára emeli.

Kerti hagyma saláta

Kis konyhakertembe minden évben vetek fehér hagymát. Amikor már kezdenek kitelni a hagymafejek, de még nem óriásiak, akkor lehet a legfinomabb salátát készíteni belőle.  Alapos mosás után a hagymákat a zöld szárukkal együtt apróra vágom és ízesített tartárral összekeverem. Fenséges, friss tavaszi finomság !
Az ízesített tartár leírását külön bejegyzésben leírom, mert nagyon sok ételhez használom.

Tengeri saláta

Nos, a neve megtévesztő lehet. Karácsonykor ettünk először ilyen salátát. Na nem mintha bonyolult vagy különleges lenne, talán éppen egyszerűségébe rejlik a titka. "Megismerkedésünk" óta heti rendszerességgel kell készítenem, a gyerekek nagy kedvencévé vált.
Egy kg mirelit csemegekukoricát forró vízbe téve megfőzök. Amíg hűl és csepeg, lereszelek egy kisebb vagy közepes fej édes káposztát, két sárgarépát és két lila vagy fehér hagymát. A lereszelt zöldségeket hozzáteszem a kihűlt főtt kukoricához . Majonézt elkeverek pár csepp citromlével, kis porcukorral, sóval, fehérborssal és egy kanál tejföllel (a tejföl elhagyható), és hozzáöntöm a zöldségkeverékhez. Jól átforgatva összekeverem az egésze, és hideg helyre teszem.
Grillezett vagy natúr húsokhoz kiválóan illik, de mi magában is előszeretettel fogyasztjuk. A Lidl-ben kapható szezámmagos korpás kenyérrel a legfinomabb (szerintünk).
A hagyma választásánál nálam szempont, hogy ne legyen csípős, mert legkisebb fiam nem szereti, ha valami csípi a száját. Ezért használok albán fehér hagymát, esetleg lila hagymát.
Szombat este is gyorsan készítettem egy adagot, de a répa, amit a hűtőben találtam, már nem volt felhasználható állapotban. Viszont találtam egy nagy zellert, sima magyar zellert, amit a répa helyett tettem a salátába. Kicsit féltem aaz alapanyag módosítás miatt reklamációtól, de mondhatom, szinte még finomabb lett tőle! Senki nem reklamált, sőt. A fenti adag salátát hatan egy óra alatt megettük.

2011. január 28., péntek

Megkopasztalak

Kedves ismerősömtől kaptam két fácánt, egy tyúkot és egy kakast. Már a házig való eljuttatásukkal is bajban voltam, mert még soha nem fogtam ilyen madár tetemeket, most kénytelen voltam. Hazaérve kiraktam őket a garázsba fagyoskodni.
Este meglátogattam barátnőmet, és már vagy egy órája beszélgettünk, amikor említettem neki a fácánokat. Tudta, hogy nem fog menni a kopasztás nekem. Feltett egy hatalmas fazék vizet forrni engem pedig hazaküldött a madarakért.
Kinn a teraszon kezdtük a piszkos munkát. Forró vízbe mártogatás után gyorsan letépkedtük a tollakat, majd eltakarítottuk a maradványokat, amik a hideg miatt szinte azonnal a teraszra fagytak.
A kopasztáson kívül belezni és darabolni is megtanultam. Már tudom, hogy "minden adja magát", kis vágás után jöhet a csavarás. A szárnyak eltávolításánál kihasítunk egy falatnyi részt, hogy legyen mitől kedvelni a szárnyat, egyébként csak csont az egész.
Megtanultam értelmezni egy újabb szólást" kitekerem a nyakadat"
Mivel a fácán (csirke) nyakát elvágni nem lehet, így tekerni kell ahhoz, hogy leszedjük a testéről. Ez is sikerült.
Aztán jött az igazi belezés, amikor kézzel kellett benyúlnom és végigfejtenem a húst, hogy ne sértsem meg a belső emésztőszerveket.
Zúza tisztítás, brrrr, de megcsináltam. A fácán kis zúzáját egyik oldalon a belső hártyáig metszettem át, és onnan kifordítottam a tartalmát a szemetes vödörbe, Csupa zöld fűféle volt benne, nem olyan darás kotyvalék, amilyen a csirke zúzájában szokott lenni. Na igen, ez egy vadszárnyas!
"Hol tanultad te ezt?" kérdeztem barátnőmet.
"Nagymamáimtól, Anyukámtól még otthon"
Erdélyi lány a barátnőm, jó pár éve ideköltöztek, de a székely emberek nyugalma, vidámsága és "két lábbal földön járása" jellemzi életét, ugyanazt az érzést kelti bennem, mint amikor kinn vagyok Erdélyben. Jó érzés. Erdély, Erdély, édes Erdély, örök Erdély.
A fácánokból erdei fácánhúslevest és vadas fácánt készítek,zsemlegombóccal. Megyek, megveszem a piacon a hozzávalókat, addig a fácánok feldarabolva áznak a garázsban. Úgy érzem, ma valami fergeteges vacsorát fogok főzni.
Na, a vacsora elkészült, nagy része el is fogyott. A levesbe belefőztem egy egész szerecsendiót, a végén pedig adtam hozzá egy kiskanálnyi cukrot. Ezt Juci és Maris nénénk csinálta így régesrégen, de azt hiszem, van a családnak olyan tagja -rajtam kívül is-a ki alkalmazza ezt a fogást. Valahogy más lesz tőle a leves.
A fácánokhoz hamis vadas mártást készítettem,a  pörkölt alapot babérral, borssal és fokhagymával ízesítettem, a végén mustárt, kis cukrot és sok tejfölt tettem bele, majd pár percig hagytam rotyogni még. Végül nem zsemlegombócot csináltam, hanem kicsi fiam nagy kedvencét, "nokellit".
Holnaptól pár napig valószínűleg nem tudunk húsra gondolni, hiszen nagyon tömény volt ez az összeállítás. Tömény, de roppant finom.

2011. január 27., csütörtök

Görög brokkolikrém pirítósra

Görögnek kizárólag a feta miatt mondható!
A broccolit (én mélyhűtöttet szoktam) jó puhára megfőzöm sós vízben. Leszűröm és miközben hűl, lecsepeg.
A kihűlt brokkolit majonézzel jól összekeverem, sózom, borsozom (inkább fehér borsot használok), fokhagyma pépet teszek bele (1-2 gerezd, csak finoman..)és puha feta sajot keverek hozzá. Ehhez a recepthez nem a kimért fetát vásárolom, hanem a dobozosat, mert az a sós lé miatt sokkal puhább,
Ennyi a recept.
Barna vagy fehér kenyér szeleteket pirítok, inkább csak jól átmelegítek a sütőben, annyira, hogy a kenyér közepe még puha maradjon, de a felülete kezdjen el keményedni, sülni.
Aki jobban szereti a fokhagymát még nálam is, az bátran tegyen a pirítósra is belőle.

Olyan egyszerű és nagyszerű, hogy elkészítésének semmiféle trükkje nincs. Ízletes, a brokkolit csak ebben a formájában tudom megetetni a gyerekeimmel. Ebből viszont bármikor bármennyit képesek bevágni.
Nyárra sózott kert paradicsommal fogom tálalni.
Jövő hétre meglesz a fényképezőgépem, vagy egy új vagy a régi megjavítva, és fotókat is készítek.

2011. január 25., kedd

Csoki mousse

Csokoládé. Életünk nagymértékben e csodálatos "drog" körül forog, többek között ez a munkánk is.
Évek óta mousse, különösen nagy csoki mousse rajongó vagyok. Többször készítettem csoki mousse tölteléket, különféle készen kapható, méregdrága porokból. Először az újdonság varázsával hatott rám, de azóta rájöttem, mégsem lehet az igazi. Nem tudom miért, inkább valamiféle megérzésre hagyatkoztam ez ügyben,és a megérzésem azt súgta, az igazi mousse ennél sokkal különlegesebb. 
Íme, a mousse készítés titka!
10, de inkább 15 dkg belga csokit gőz felett megolvasztva összekeverünk kevés vízzel és kis darab vajjal. Habverővel egészen addig keverjük, verjük, amíg igen kellemes, szemet gyönyörködtető állagúvá válik. A gőzfürdőből kivesszük és félrerakjuk.
Két tojás sárgáját kevés vízzel és egy kevés cukorral, némi vaníliacaukorral gőz felett habosítunk, itt is a jól bevált habverővel érjük el a megfelelő állagot.
Amikor kész, belekeverjük a sárga tojáshabot a csokoládékrémbe, finoman össze elegyítjük és "ízesítjük" csipetnyi sóval.
1-1,5 dl nagyon nagyon hideg tejszínt habbá verünk és ezt a habot a tojásos csokoládékrémbe keverjük, óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze a mousse-unk. Ehhez a művelethez már ne habverőt, hanem hablapátot használjunk. Pár órára hideg helyre tesszük és tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Díszítés nélkül is elfogy! 

Ízesíthetjük csipetnyi chilivel, ha csak felnőttek számára készítjük. Még nem próbáltam, de nem lehet rossz csöpp neszkávéval sem, attól kicsit capuccinos beütést kap. A tejszín választásánál fontos, hogy ne édesített, ízesített tejszínt vegyünk, hanem naturálisat. A nyers tojás sárga miatt volt némi fenntartásom eleinte, de a gőzfürdő meggyőzött végül, persze nem árt, ha fertőtlenített tojást választunk.
Minél több vaníliát használunk, annál finomabb lesz, ne spóroljunk hát vele.
Én a Callebaut 53 százalékos étcsokoládéját javaslom ehhez a recepthez, nekünk bevált! Magas kakaó- és kakaóvajtartalma miatt egyike a legfinomabb csokoládé alapanyagoknak. Nem olcsó, de csokoládé.
Én holnap moussze tortát sütök , kétféle (fehér és étcsokis moussze-ból) fekete ribizli zselével és kakós piskótalappal. Remélem finom lesz! Nagyfiam szülinapjára sütöm, de ez még csak a próbatorta lesz, megnézem, mit lehet kihozni belőle.

Még egy pár sor. Az 53% -os kakaótartalomnál magasabb kakaótartalommal nagyon nehéz "elbánni", legalábbis az elején. A csokisolvasztásnál a krémes állag elérése - szerintem - lehetetlen. A végeredménnyel nem lesz semmi gond sem ízben sem állagban, én kicsivel több cukorral készítettem, hogy ellensúlyozzam a 75 %-os csoki keserűségét.






Spenót ( River cottage )

A frissen szedett spenótleveleket váltott vízben megmossuk, és beledobjuk forró, sós, csipetnyi szódabikarbónás vízbe, így főzzük 5-10 percig. Apró lyukú szűrőben lecsepegtetjük és késsel "turmixoljuk" (ezt a műveletet még Anyutól láttam) A lényeg, hogy késsel és ne mással.
A besamelt elkészítjük és a következőkkel fűszerezzük:
Organikus ételízesítő (bármelyiket válaszhatjuk, de nagyon jó a magunk készítette is..), fokhagyma pép, tengeri só, kevés fehérbors. végül szerecsendiót reszelünk bele, összekeverjük és beleforgatjuk a spenótot. Azonnal fogyasztjuk. A maradék tárolása nem okozhat problémát, mert soha nincs maradék.

Ennél az ételnél nagyon fontos a besamel tökéletes állaga. Én 3,6 -os zsírtartalmú tejjel készítem, tapasztalataim szerint minél zsírosabb a tej, annál krémesebb a besamel, ennek ellenére nem eshetünk át a ló túloldalára, a tejszín nem megfelelő hozzá.

Azoknak a férfiembereknek, akik nem esznek zöldet magában,  tálalhatjuk natúr csirke vagy pulyka szelet mellé egy kis Jázmin rizzsel körítve, de nagyon finom spagettihez is, szószként. Ilyenkor kevés füstölt vagy nem füstölt sajttal szórom meg, én szeretem parmezánnal is.