2011. március 26., szombat

Csipkés croissant



Krisztától hoztam a receptet, ő Limarától, így a recept leírását nem közlöm, Náluk megtalálja akinek megtetszik. Pehelykönnyű, finom croissant-ok lettek, a mai gulyásleveshez tökéletesen illett. Én szőlőcukorral készítettem, kicsit de nagyon kicsit édesnek tűnt nekem, rajtam kívül azonban ez senkinek nem tűnt fel, pedig jónéhányan ettünk belőle. Tartok tőle, hogy a cukor mennyiségen én rontottam, mert szőlőcukrot használtam és mivel annak édesítőereje kisebb, mint a nádcukoré, többet tettem a tésztába.
Mi csipkebogyó lekvárral és nutellával ettük a cukros tetejűeket, a parrmezánnal hintettet pedig a leveshez, kenyér gyanánt.
A siker nem egyedüli érdemem, lányom végezte a fele munkát, azt hiszem beveszem Őt társ szerzőnek.




2011. március 24., csütörtök

Pangasius majonézes tészta salátával

Hobbychef-nél jártam a napokban,  nála megkívántam. Úgy három éve fedeztem fel a Pangasiust , azóta pedig heti rendszerességgel esszük, hiszen teljesen és megbízhatóan szálkátlan, így a kicsinek is bármikor adhatom.
A kiolvasztott halat besózva és reszelt citromhéjjal megszórva hagyom várakozni.
Ezalatt sós vízben megfőztem a rizstésztát, ami sajnos kissé túlfőtt, a képeken ez látszik is, mert közben beszélgettem a szomszédasszonyommal a kertben, és a téma jónak bizonyult....
Kb. fél dl olívaolajba belekevertem 4 gerezd fokhagymát, egy kávéskanál kurkumát, kevés őrölt fehér borsot és sót, majd ebbe a fűszeres olajba tettem bele a leszűrt tésztát. Fedő alatt hagytam kihűlni, hogy az illatok és aromák nehogy elszálljanak.
Kihülés után 1 dl majonézzel összekevertem a darabokra hullott tésztát..
A sós-citromhéjas halfiléket zsemlemorzsába mártottam és olívaolajjal megkent serpenyőben kisütöttem.
Röviden és velősen ennyi.
A halszeletekre facsart citromlé és a sózott retek csak hab  a tortán.
Mai ebédünket nem akartam publikálni, mert a képek igen gyatrák, de akkora elismerést kaptam a gyerekektől, hogy gondoltam, ennek is be kell kerülnie az életünk receptjei közé.




2011. március 23., szerda

Saját fotóval!

Gasztro barangolásaim során egyre több olyan oldallal találkozom, ahol a blog tulajdonosa csak saját képet és természetesen saját szöveget használ fel a posztoláshoz. Én is ezt teszem, néha el-elbizonytalanodom ugyan, amikor profibbnál profibb és gyönyörűbbnél még gyönyörűbb fotókat látok a blogokon, de mégis, azt gondolom, ha valaki megfőz egy ételt, akkor ne más fotójával mutassa azt be.
Ami azonban ennél is húzósabb az, amikor éttermek oldalain találunk olyan képet, amit kínálatukban felsorolnak, de fotót máshonnan töltenek le róla (éppen ma láttam egyet, ők a Getty Imagesről töltötték le, ahogy nézem, ráadásul szabálytalanul, vagyis nem fizettek érte!). Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az övék olyan csúnya, hogy nem merik a képet a honlapon megmutatni? 
Szerencsére itt a bloggerek között már - kicsit az összefogás eredményeképpen is - nem lopkodjuk egymás fotóit és ötleteit, azt hiszem, ezt a példát az internetes világ is "követhetné".


2011. március 20., vasárnap

Rusztikus lasagne

Fél kg darált pulykahúsból bolognai mártást készítettem, vagyis a bolognaihoz hasonlót inkább. Olívaolajon három kis fej hagymát megdinsztelek, ráteszem a husit, paradicsomot, olasz fűszerekkel ízesítem és majdnem készre főzöm.
Második lépésben besamelt készítek másfél liter tejből, amelynek az egyharmadát kisebb edénybe öntöm és belekeverek egy zacskó spenótot és négy jó gerezd fokhagymát reszelve. Kis só kell még hozzá, a plusz spenót miatt.
Az alap  besamelt egyébként bio vagy más étel ízesítővel és bazsalikommal fűszerezem.
Egy 27*27 cm-es jénai tál aljára kevés olívaolajat teszek, kibélelem lasagne lapokkal, majd erre teszek egy réteg bolognai mártást. Újabb lapok jönnek, amire alap besamelt simítok. A következő lasagne rétegre újból hús, azt azt követőre pedig egy vastag réteg spenótos besamel jön. A tetejét tészta zárja, amire egy kis pohár erős húslevest öntök, majd sajtot reszelek rá. Én most füstölt Anikót és valami másféle füstöletlen sajtot használtam. Forró sütőben húsz perc alatt megsül.
Ma mirelit spenóttal készítettem, de frissel az igazi. A mirelit spenótból inkább a spenótkockás változatot használom, szerintem jobb, mint a pürésített. A besamelben csak egy része olvadt ki, a többi sütés közben engedett, így még zöldebb és hogy is mondjam, "rusztikusabb" lett a lasagne .
Marhahúsosan is nagyon finom, de mi a héten már ettünk vörös húst, így ma pulykából készült, nagyon finom abból is, talán kicsivel több fűszerezést kíván meg.
A sok tejtől enyhén édeskés lett, ez édes íz tökéletesen engedi érvényesülni a fokhagyma markáns erejét úgy, hogy közben mégis finomít rajta. Remek társítás, be kell látni..és nem azért, mert én főztem..




2011. március 19., szombat

Svéd wafle

Édes is meg nem is.
Sós is, meg nem is.
Ropogós meg nem is.


Szuper finom! Az első igazi wafle recept,a miben nem lehet kifogást találni, no nem is nagyon kerestük.
A hagyományos receptektől eltérő módon nincs benne sem, tej sem víz, helyette tejföl.
15 dkg lisztet (fehér sütő lisztet használtam) összekeverek egy pohár olvasztott vajjal, csipet sóval, egy zacskó vaníliás cukorral, egy pohár tejföllel és három tojás sárgájával.
30 percig pihentettem, majd finoman hozzákevertem a három tojás fehérjéből készített habot. Gofri sütőben kisütöttem.
Szóval..kívülről enyhén roppanós, a belseje puha és lágy. A tojás mennyiségétől tartottam kicsit, de egyáltalán nem érezni rajta, hogy sok lenne belőle.
Mi ma nutellával ettük, de el tudom képzelni forró sárgabarack lekvárral vagy édes-málnás tejszínhabbal is...
Eddig waffelként ismertem, de a svéd receptes könyvemben mint wafle szerepel. Különben meg mindegy, bárminek nevezhetjük, nagyon jó.

2011. március 4., péntek

Görög hasábburgonya

Szóval én ma újra kezdtem az edzéseket, amiket kicsit elhanyagoltam az utóbbi időkben, de mentségemre szolgáljon, hogy nagyon sok dolgom volt.  Ma Andikával kondiztunk és olyan jól esett, hogy csuda. A kondi bérletet is megvettem. Az edzés mellé egy lúgosító napot is beterveztem , így vacsoránk a következő egyszerű , már már pórias ételből állt:



Fél pohár olívaolajat és fél pohár frissen facsart citrom levét összekeverem egy teáskanál sóval, ezt a keveréket ráöntöm a hasábokra vágott burgonyára és forró sütőben ropogós-pirosra sütöm.
Fenséges! Mellé egy pohár szintén frissen facsart citruslé, én narancsot és citromot szoktam keverni, esetleg egy pohár alma-répa lé és már érezzük is, hogy milyen egészségesek vagyunk!
Ha nem tartunk éppen diétás vagy lúgosító napot, köretnek is fogyaszthatjuk szinte bármilyen hús vagy hal mellé. Mi nyáron többször esszük egy héten, néha akkor is sütök egy adagot, ha csak úgy ennénk valamit és nem akarom túlragozni a főzést.
A citrom mennyiségét lehet csökkenteni, van aki nem szereti ha sok van benne. A citromlé-olajos keveréket én kb. másfél kg krumplihoz használtam, de lehet, hogy kevesebb volt.

2011. március 3., csütörtök

Mentás sárgaborsókrémleves

Fél zacskó sárgaborsót egy éjszakán át áztatok, majd felteszem háromszoros mennyiségű vízben főni. Két kisebb krumplit kockára vágva mellédobok, három-négy babérlevelet két jó gerezd fokhagymát és egy szál borsmentát. Amikor a sárgaborsó szétfő, egyszer átmixelem a botmixerrel, adok hozzá tejfölt és még azzal is keverek egyet rajta. Sózom és koriánderrel ízesítem. Tálaláskor teszek még bele mentalevelet, kicsit hagyom benne ázni, ettől intenzív aromát kap, nagyon finom!
Mi bulátát szórtunk rá pirított kenyérkocka helyett.
A krumplit azért teszem bele ebbe (is) a krém levesbe, hogy ne kelljen keményítőt használnom. A krumpli ugyanis lúgosít, ellentéteben a keményítővel.  Kefirt is szoktam használni tejföl helyett a leveshez.

2011. március 2., szerda

Banános hókocka

Az alaptészta az Erdélyi piskóta, amelyre kihűlés után rászeleteltem három banánt. A banánokat egy nagyon egyszerű, de tényleg szuper finom krémmel öntöttem le. Egy marék csoki csipszet összekevertem két púpozott teáskanál sós mogyoróvajjal, természetesen gőz fölött melegítve tudtam csak krémmé varázsolni a két összetevőt. A mogyoróvajas csokis banán rétegre egyszerű vaníliapudingot öntöttem és hagytam kihűlni. Ezt követte két dl tejszínből készített hab és csokireszelék. Nagyon nehéz vágni, illetve biztosan könnyebb lenne, ha jól megdermedne, de szokás szerint nálunk erre soha nincs ideje a sütiknek. Legközelebb talán már szebb is lesz, így a mostaniról nagyon óvatosan teszek csak fel képet, éppen csak amiatt, hogy legyen egy kis vizuális megközelítése is a banános hókockának. Nevét nem csupán a tetején lévő tejszínhabtól kapta, hanem attól is, hogy nálunk - kinek örömére, kinek bánatára - de megint szakad a hó.


Erdélyi piskóta tészta

Barátnőm szülinapján egy olyan sütivel volt alkalmam megismerkedni, amely azonnal elnyerte a tetszésemet. Nem is annyira a süti, mint maga a tészta. Leheletkönnyű piskótának véltem, aztán kiderült, hogy egyáltalán nem piskóta. Barátnőm anyukájának és nagymamájának süteményes füzetéből másoltam hát ki a következő tészta receptjét. A próbasütés megtörtént, s bár még nem egészen olyanra sikeredett, mint az övé, de mostantól piskótát nem sütök, helyettesíteni fogom ezzel az általam Erdélyi piskótának keresztelt tésztával..
1-1,5 dl olajat kikeverek egy vizespohár cukorral (én most sütőcukrot használtam), majd két tojás sárgájával tovább keverem. Adok hozzá 2,5-3 dl tejet, csipet sót, és annyi lisztet, hogy a piskóta tésztájánál hígabb állagot nyerjek. A liszt adagolásánál teszek bele fél zacskó sütőport és egy kanál holland kakaóport.
170 fokon sütöttem, a végén levettem 150-re.
Az eredeti recept szerint a tojások fehérjéből kemény habot lehet verni, cukorral tovább keményíteni és a habba tehetünk kókuszreszeléket vagy diót. Mivel mi nem rajongunk a tömény tojáshabért, így én most a felvert tojáshabot a tésztához adagoltam, nos, nem kellett volna, legközelebb nem is teszem. Mindenesetre a két tojásos álpiskótából akkora mennyiség lesz, mint egy hat-hét tojásos valódiból lenne.
A tésztából én ma egy téli banános kockát készítettem, de azt nem itt írom le az alapreceptnél.