2012. november 24., szombat

Erőleves és meggyszósz főtt marhahússal, tört burgonyával



Gyerekkoromban nem igazán szerettem a meggy mártást, igazából csak a menzán kóstoltam, otthon sem Anyu, sem a Nagymamás nem főzte ezt az ételt. Az én gyerekeim nagyon szeretik, ennek ellenére ritkán főzöm én is. Vagyis eddig ritkán főztem, mert mostanában meggy őrület van nálunk, és ennek okán többször asztalra kerül a meggyszósz is.
Egy szép nagy darab marhacombból nem túl sok zöldséggel és lestyánnal erőlevest főztem. A levest a keleti húsleves mintájára csak a hússal, tészta nélkül tálaltam. Valamikor réges-régen ez volt az a leves, ami bevezetett az arab konyha világába.


 Akkor furcsálltam mind a színe, mind a zöldség és tészta nélküli voltát, de hamar és nagyon megszerettem. A hús egy kis részét szeleteltem bele a levesbe, a többit édes, fahéjas szegfűszeges meggyszósszal és libazsíros félig tört krumplival ettük.Kicsi fiam minden alkalommal, amikor meggyszószt ebédel, megkérdezi, hogy biztosan így terveztem, a levesbe akartam tenni a husit és a krumplit?


2012. november 10., szombat

Cukros-fahéjas csavart rúd

Hosszú volt ez a hét, gondolom nem csak nekem. Épp ma reggel gondolkodtam azon, hogy mekkora szerencse, hogy amikor itthon lehetek, van kedvem sütni és főzni. Mert nekem van. Ehhez soha nem vagyok fáradt, elkap az ihlet, elkezdek keresgélni a receptjeim között, hátha előkerül valami elfeledett finomság, vagy körbenézek a neten és hupsz, irány a konyha!
Ma reggelire ezt a cukros-fahéjas csavart rudat sütöttem, forró kakaóval ez a vasárnapi reggeli.
A receptet Andinál találtam, aki Limarától hozta.
600 liszt,30 gramm élesztő,3 dl tej,6 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukro és csipet só.
Az élesztőt felfuttattam egy kevés tejben egy kevés liszttel. A tejet és a lisztet egyébként az előre kimért mennyiségekből vettem el. Rugalmas, félkemény tésztát dagasztottam a cukros lisztből, a tejből, a vajból, a tojásokból, csipet sóval . Mindezt tegnap este csináltam, így egész éjjel kelt a tészta.
12 nagyjából egyelő részre szedtem, a gombócokból rudat sodortam, ezt a kisebb nyújtófámmal kinyújtottam és kúpokat sodortam belőle.
Hagytam még kelni egy kicsit majd 180 fokos sütőben szép ducira sütöttem őket. Olvasztott vajjal megkentem miután kiszedtem a sütőből , és fahéjas cukorban meghempergettem.
Finom, nekem ez a mennyiségű cukor kevés, kicsit lehetne édesebb.Legközelebb több cukorral készítem.