Egy órán át kelesztem. Én egy üst formájú edényben dagasztok, ebben hagyom kelni is, mégpedig úgy, hogy egy tányérral fedem le az edényt. A tészta nem szárad ki kelés közben. Ugyanezt biztosítják a kelesztő edények is persze.
Szobahőmérsékletű vajat habosra keverek sok-sok csokoládé porral. Ez az egyik töltelék. Cukros darált mákot leforrázok egy kevés tejjel, ez a másik. Dejót összekeverek csokiporral és forró tejjel, ez a harmadik fajta belevaló.
A megkelt tésztát 4 részre szedem, egyenként vékonyra nyújtom és megkenem a töltelékekkel. Feltekerem mint a bejglit és egymás mellé téve a tepsiben még egy órát hagyom kelni. Tojássárgával megkenem és forró sütőben sütöm 15 percig, ekkor -mint a kakaós csigánál- meglocsolom tejjel és még 5-10 percet hagyom sülni.
Ennek a tésztának két "titka" van. Az egyik a keménység. Ha puha, lágy tésztát dagasztunk, nem fogjuk tudni kinyújtani, és ha sokat kell vacakolnunk vele, elmegy a kedvünk a kelt tészták készítésétől. Hát jó kemény legyen! A másik a kelesztési idők megtartása. Várjuk ki az egy-egy órát, érdemes!
Másnapra kicsit hagyom kiszikkadni a tekercset és meleg vanília dodóval tálalom reggelire.
A mennyiségek:
600 gramm liszt, kk só, 3 ek cukor,3 tojás sárgája, 3 dl tej, 50 gramm élesztő, 3 ek vaj.
A töltelékhez minden mehet ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése