Élettani



Kakaópor:

A kakaó erőteljesen javítja a keringést, és gátolja a civilizációs megbetegedések kialakulását.

Cardamom mag:

Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamon, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival is jól harmonizál.

Karácsonykor is elővehetjük és megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát és mindenféle chutneyt is.Észak Indiában szószok fűszere. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egy új ételt kapunk. Curry porokba is teszik. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.


Forras: http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=oldal&o=kardamom_mag&v=1





Ruccola:

Vértisztító, tonizáló és étvágy javító hatású.




Lenmag:

Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. (Wikipédia)




Borsmenta:

Egyik kedvenc növényem. Fantasztikus szörpöt lehet készíteni belőle, én a bodzaszörphöz is mindig teszek a bodzavirágok közé mentaszálakat. Ha nincs éppen bodzaszezon, a bodzaszörp eljárásával egyezően "csak" citromos menta szörpöt készítek.

Egy idős barátom mondta egyszer, hogy a borsmenta mindenféle nyavalyára gyógyír. Én először legnagyobb fiam babakorában használtam, ő asztmás volt és napi fél liter mentateát ivott meg, amit mézzel édesítettem neki. Azóta kertemben termesztem és ételeimet fűszerezem vele.

Nem csak légúti problémákra, de hasfájásra és immunrendszer erősítésre is nagyon jó, túladagolni azt hiszem nem lehet, de szól is a szervezetünk, szerintem annyit kell inni belőle, amennyi jól esik.




Burgonya:

A francia nők burgonyát esznek, és mégsem kövérek. A krumpli nem hizlal, ráadásul nagyfokú lúgosító hatását élvezhetjük, ha megfelelően készítjük el. Szalmakrumpli és hasábburgonya kizárt, ezt egyék a gyorséttermek kedvelői, mi főzve és héjában sütve fogyasztjuk. Kivéve persze a görög hasábburgonyát, ami finom és ropogós, mégis egészséges módon van sütve, nemsokára posztolom. Barátnőm receptje szerint is gyakran készítem, amikor egy kanál olívára vékonyan rászeletelem a krumplit, megsózom és lefedve párolom, én löttyintek alá egy kiskanál vizet, hogy addig se piruljon, amíg a krumpli levet ereszt, az én tudatomat ez megnyugtatja.







Szőlőcukor:

Családunk összes tagjának érzékeny a szíve:), ketten azonban kis szívbetegséggel is rendelkezünk. Talán legfőképpen emiatt használom szívesen a szőlőcukrot, mert nem terheli meg annyira a szív munkáját, mint a nádcukor. Teába, limonádéba és süteménybe is beleteszem, szóval bárhol helyettesítheti a hagyományos cukrokat.