Az aranygaluska egy fenemód közkedvelt kelt tészta, szinte minden gyerek, de édességkedvelő felnőtt is odavan érte. Persze mint az édes kelt tészták általában, ez is frissen kisütve a legfinomabb. Egészen más, mint amikor áruházak polcairól zacskóba csomagolva kerül az asztalra, mert ez itthon, konyhánkban ontja vaníliás, kalácsos zamatát mialatt sül. Én nagyon szeretem a konyha illatát, abból is legjobban a kelt tésztaféléket. Igen, hiszen ez a mindennapi kenyerünk, nem baj, ha egy kicsit édes, netán töltött, valahogy akkor is ez a legtermészetesebb tésztaféle számomra. Sütök is minden nap valamit belőle.
Egy dl szobahőmérsékletű tejbe teszek 40 gramm cukrot, 25 gramm élesztőt é egy kisebb maréknyi lisztet. Hagyom felfutni, amikor kész, hozzáöntöm 500 gramm liszthez, adok még hozzá 100 gramm olvasztott vajjal elkevert 3 db tojás sárgáját, 2-3 dl langyos tejet, csipet sót, reszelt citromhéjat és hólyagos tésztát dagasztok belőle. letakarva duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, 1 cm-es vastagságúra nyújtom és olajos pohárral félholdakat szaggatok belőle. Tepsiben sorba teszem őket, meglocsolom olvasztott vajjal és cukorral, darált dióval bőven. Addig rétegezem, amíg elfogy a tészta, én egy kisebb tepsiben két rétegig jutottam. Újból locsolunk és szórunk, majd engedjük kelni még úgy 30 percig. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.Mialatt az aranygaluska sül, elkészítem a vanília pudingot. Egyszerűen csak a szokásos egy zacskó pudingpor-fél liter tej helyett egy zacskó pudingporhoz 6-6,5 dl tejet használok, cukrot pedig ízlés szerint. És persze egy kis vanília utánpótlás, pici darab vanília rudacska, amit beleforralok a tejbe. Mi a fenti mennyiségű galuskához két csomag vaníliás pudingból készült sodót faltunk fel.
1 megjegyzés:
Nagyon-nagyon szeretem és még sosem készítettem! Eljön az ideje! Nagyon gusztusos látvány! :))
Megjegyzés küldése