2011. november 30., szerda

Mosogatóvájling vagy mosogatógép

Gyerekkoromat több helyen, több felnőtt társaságában éltem. Volt egy időszak, amikor két nagynénémmel laktam, akik testvérek voltak, egyikőjük sem volt már fiatal, tiptop háztartást vezettek, régi családi receptekkel és kialakított szokásokkal, amelyektől valahogy nem tértek el.
Ilyen volt többek között a mosogatás. A konyha asztal alatt hatalmas fémből készült vájlingban gyűjtöttük a mosogatnivalót, persze csak egy egy pohárról vagy sütis tányérkáról lehetett szó, és amikor megebédeltünk vagy megvacsoráztunk, elkezdődött a mosogatás ceremóniája.
Az összegyűlt edényeket kipakoltuk az asztal egyik felén lévő tálcára és a koszosabb edényeket kis meleg vízzel kiöblítettük, ez az elő öblítő víz a kutya ételébe ment. A forralóvizes fazékból tűzforró vizet öntöttünk a mosogató vájlingba. Emlékeim szerint talán valamiféle mosogatóport tettünk a vízbe . Egy másik hasonlóan nagy edényt is felöntöttünk forró vízzel, amibe kevés ecet ment. A tiszta edények, azaz a poharak mosogatásával indítottunk, amelyet az ecetes forró vízben való öblítés után azonnal frissen vasalt konyharuhával töröltünk szárazra. Bizony ám, szárazra, miközben forgattam, nézegettem az edényt, hogy ne maradjon folt rajta. A legfontosabb az egészben a sorrend volt. Poharak, tiszta tányérok és tálcák, koszosabb tányérok, evőeszközök végül a lábasok és fazekak.
Kb.8-9 éves lehettem és én végeztem az öblítést és a szárazra törlést.
Az edények azonnal a helyükre kerültek a régi fából készült konyhaszekrény valamelyik polcára.
Nem volt folyóvizes mosogatás , mosogatógépről pedig még sejtelmünk sem volt. Nem is tudom miért jutottak eszembe ezek a régi idők, talán mert elromlott a mosogatógépem és mosogatás közben volt időm gondolkodni a víz, a vegyszerek és az energia pazarlásán. Közben  óhatatlanul megjelentek eltűnt idők és velük az eltűnt idők elfeledett emlékei, többek között a mosogatásról.
Nos, azért én már megmaradok a gépesített mosogatásnál, hiszen a modern gépek egyre jobb víz és energiafelhasználással rendelkeznek, a mosogatógépben való mosogatás higiénikus és mindenekfelett gyors és kényelmes. Ugyanakkor azt hiszem, hogy a lányomnak meg fogom mutatni a vájlingos rendszert. Az okát nem tudom, de mindenképpen ismerni kell a mosogatógépen kívüli világot is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mosogatogep vs mosogato ke'z??
A modern mosogatogep lehet, hogy praktikussa meg gyorssa teszi a haztartast, hogy a modern haziasszony segedkeze, de energiatakarekossagaval nem ertek egyet.
- Elotte eloblited a zsirosabb vagy leragadt edenyt, labast, tuzallo talat meleg vizzel, nem? Akkor meg mar mindegy nyomni oda egy kis mosogaoszeres kefet, szivacsot.
- Szerintem a mosogatogep nem oblit el jol, erzem ratja a szagot meg, hogy sikos a tanyer ha viz eri. Ha a mosogatogepbe pakolas elott ugy is el kell obliteni a koszosabbjat, meg a vegen atobliteni, hogy ne maradjon rajta vegyszer, akkor a koztes allapotra mi szuseg. Igazabol meg csak nagyobb csaladokban eri meg, nem?, mert ket fenott es ket gyerek eseteben akar ket napig is gyujtogetni lehet az edenyt, hogy megteljen a gep, addig szepen minden raszarad.
- Aki kezzel mosogat nem feltetlenul folyoviz alatt mosogat. En pl. csak az oblitesnel csorgatom a vizet, azt sem sugarban, hanem esszel.
Zsuzsi

Életünk és ételeink írta...

Szia Zsuzsi,
igazad van a szagban es a sikossagban,az oblitesben is, a víz mennyisege viszont igen sok meg akkor is, amikor a vizet az oblitesnel csak csorgatom. Mosogatogep hijan naponta legalabb otszor el kell mosogatnom, a gepet naponta egyszer indítom be. Ennek ellenere szeretek mosogatni kezzel, barmilyen furcsa is ez. Ha tenyleg cseppmenteset szeretnek, akkor maradok a kezinel, ha viszont egy alapos mosast, akkor nagy hofokon beindítom a gepet.