2012. február 1., szerda

Sajtos-zöldséges makaróni

Spagettimánok vagyunk. Paradicsomos, spenótos, húsos, sajtos, rákos és bármilyen spagetti a kedvencünk. Carbonare, amit eredeti szicíliai módon tudok elkészíteni, vagy egy jó csirkemájas-capribogyós spagetti bármikor az asztalunkra kerülhet. Ma zöldséges sajtmártásos makarónit készítettem, posztolom is gyorsan virtuális szakácskönyvembe, mert megmarad a főzési listámon.
30 grammnyi füstölt húsos szalonnát kockára vágok és megpirítom. A kockákat kiszedem a zsiradékból, amire aztán ráöntök egy csomag mirelit zöldségkeveréket, ma ez baby répa, brokkoli és kukorica mix volt. Nyáron persze jöhetnek majd a szezonális és családi sztár zöldségfélék. Kicsit párolom, sütöm, majd felöntöm kevés tejjel és beleteszek egy előre elkészített sajtos vajas keveréket, amelyből a mélyhűtőben tárolok különböző adagokat.
Ez most egy körülbelül 150 gramm sajtból (a sajtok is különfélék, jó, ha legalább kétféle), kevés tejfölből és 50 gramm vajból készült. Ezt a sajtos vajat beledobom és gyakori kevergetés mellett a mártás megfőzöm. Hozzáöntök még 2 dl tejet és egy csapott evőkanálnyi keményítővel vagy liszttel selymesítem. A legvégén kevés kurkumával és két gerezd reszelt fokhagymával ízesítem, szóval  nem viszem túlzásba a fűszerezést, hiszen a sajt és a zöldségek nagyon finomak ízesítés nélkül is.
A kifőzött makarónira rámerem a mártást és megszórom a félretett szalonna kockákkal.

Nincsenek megjegyzések: