2012. január 15., vasárnap

Édes vajas élesztős tészta

Ma újból a Tészták könyvét vettem elő és egy élesztős, vajas tésztának álltam neki. Jó kis recept, ez a tészta mindig sikerül, pedig sokszor készítem. Ezt a mennyiséget én kétszerre osztom be, a tészta felét a mélyhűtőben tartalékolom, de általában másnap elő is veszem, mert igen változatos módon lehet elkészíteni,  ebből adódóan pedig megunhatatlan. Puha, ám a külsején egy leheletnyi réteg mégis ropog, ez a tészta egyesíti a kelt tészták puhaságát és rugalmasságát a vajas tészta roppanósságával.

A recept:
Hozzávalók:
500 gramm liszt
250 gramm vaj
3 dl tej
2,5 dl élesztő
50 gramm cukor
2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja





200 gramm vajat 100 gramm liszttel összedolgozunk, téglalap alakúra formázzuk és felhasználásig hűtőbe tesszük. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe kis cukorral felfuttatjuk. A maradék lisztet a felfuttatott élesztővel , a maradék cukorral , a tejjel, a reszelt citromhéjjal jól összegyúrjuk és a tojássárgákkal elkevert olvasztott vajjal középkemény tésztát dagasztunk be.-
Langyos helyen cipóba formázva kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lehűtött vajas részt ugyanúgy hajtogatjuk és pihentetjük, mint a vajas tésztát. Felhasználáskor tetszés szerint formázzuk és töltjük, tojássárgával és olvasztott vajjal kenjük és rövid ideig kelni hagyjuk. Sütőpapírra téve 220 fokos sütőbe sütjük.
Én tegnap fahéjas szilvapürével töltöttem, ráadásul egy kis tekercset fahájas -kakaós mini csigáknak töltöttem.
Ma uzsonnára túrós batyu lesz belőle kakaóval és tejjel.

4 megjegyzés:

Csongi írta...

A gyerkőceim szeretik a lekváros sarkot, jövő héten ebből a tésztából fogom elkészíteni. A te sarkaid gyönyörűek!

Életünk és ételeink írta...

Szia, akkor jó munkát és jó étvágyat Nektek a lekváros sarokhoz!! Köszönöm a dicséretet!

Csongi írta...

Tegnap elkészítettem fél adag tésztát kakaós csigának, ma újra készítenem kell, ízlett a családnak :)

Életünk és ételeink írta...

Szia, én pedig már harmadszorra sütöm meg a csúcsszuper kifliket, amiket Nálad találtam! Előbb-utóbb posztolom is, de mire fotóznék, elfogy!!