2012. január 10., kedd

Gesztenyés somlói

Gyorsan kellett valami desszertet készítenem, nagyon gyorsan. Lányommal és kisfiammal voltunk itthon hármasban, mindhárman egyszerre kívántunk valami édeset.
Egy öt tojásból készült kakaós piskótát sütöttem, puha és magas lett. Amíg a tészta sült, 2 deciliter tejszínhabot keményre vertem és 250 gramm gesztenye masszát kevertem hozzá. Hullala tejszínem volt itthon, így cukrot már nem tettem hozzá.
Főztünk egy kakaó öntetet, ami nagyon ütősre sikeredett, másnap újból nekiálltam, hogy az arányokat véglegesíthessem. Három cukorlapát cukor, egy púpozott evőkanál kakaópor és víz érzék szerint. A végén 50 gramm vajat tettem bele.
Mivel mint említettem, gyorsnak kellett lennem, a még langymeleg piskóta köré kakaóöntetet kanalaztam, erre halmoztam a gesztenyés tejszínt. Gyerekkorom somlói galuskájára emlékeztet az íze, de kísértetiesen! Úgy 7 éves koromtól kezdve nagymamám somlói galuskát készített a szülinapomra torta helyett. Ez a somlói nem az a somlói, amit mostanában lehet kapni, hanem egy egyszerű diós piskóta, rumos mazsolával és dióval meglocsolva, kakaós öntettel és tejszínhabbal. Mennyei volt az is, és az én gesztenyés somlóim is.
Másnap újra összedobtunk egyet, mert senki nem tudott betelni vele, azt rolád formájúra tekertem, a habbal töltöttem és a kakaós öntettel vontam be. Somlói szerűen jobban esett.
Sajnos fényképezőnk megint nincs, eddig tartott a tavalyi. Már két gépem van, amivel nem tudom mit kezdjek, kuka, vagy szerelő?  Így aztán, bár állandóan sütök és főzök, képem jóformán nincs is.

6 megjegyzés:

oceancowboy írta...

Kedvelem ahogyan irsz és szuper amit csinálsz, bár én tudnék igy sütni-főzni. Visszatérő vendég leszek itt nálad.

üdvözlettel Péter

Életünk és ételeink írta...

Kedves Péter, te művész vagy én pedig csupán igyekszem jóllakatni a gyerekeimet, de azért köszönöm a dicséretet.:)

Barbi konyhája írta...

Istenien néz ki, rajongok a gesztenyés édességekért! :)

Életünk és ételeink írta...

Szia Barbi, köszönöm és én is így vagyok ezzel, bármikor jöhet egy gesztenyés édesség!

Panna írta...

Ebből én is kérnék másnap is repetát! :)

Életünk és ételeink írta...

Szia Panna,ebből könnyen lehet adni is repetát, hiszen nagyon gyorsan elkészíthető. A kalóriákra azonban jobb nem is gondolni..:)