2012. január 26., csütörtök

Töltött paprika a nagy kedvenc

Egyik fiam nagy kedvence a töltött paprika, de igazából mindannyian nagyon szeretjük. Fiatal korom óta főzöm, de valahogy sohasem voltam tökéletesen elégedett az ízével. Így körbenéztem a neten, loptam egy-két ötletet, gyorsan le is írom, mert a tegnapi egy igazi remekmű lett. Kellemesen édes paradicsommártás, amely a nyári kerteket idézi a petrezselyem és a zeller illatával, a hús pedig egyszerűen hús ízű, ízét nem nyomja el a hagyma és a fokhagyma ereje.


-700 gramm darált hús, ami  lehet marha-sertéskeverék is például
-rizs
-1 db tojás
-só és bors
-Két liter paradicsomlé
-4 dl víz
-cukor
-olaj
-liszt




Összesen ennyi és semmi több a töltelék, nem kell bele hagyma, fokhagyma vagy bármi egyéb. A rizst pedig bár én eddig előfőztem, nyugodtan beletehetjük nyersen is.
A fenti mennyiségű masszához én két liter házilag eltett paradicsomléből főztem a mártást. Felforraltam a paradicsomlevet úgy 4 dl vízzel, már az elején ízesítettem cukorral, majd ebbe tettem a gombócokat és a paprikába töltött husit. A forrást követően lefedve egy órán keresztül főztem lassú tűzön. 
A végén rántást készítettem és besűrítettem vele a paradicsomot, a rántásból mindig egy keveset tettem hozzá, így el is találtam a tökéletes állagot.
Mivel a paradicsomlé eleve zelleres, petrezselymes és sós volt, ezeket a hozzávalókat most kihagyhattam.
Mi friss, ropogós fehér kenyérrel ettük.
A poszt képének forrása a Képguru, készítője pedig Kozma Adrienne Annamária.

2 megjegyzés:

Csongi írta...

Imádom, én egész nyáron elélnék rajta :)

Életünk és ételeink írta...

Oh, igen, valahogy én is így vagyok ezzel.Ráadásul nyáron igazi paprikából lehet főzni, úgy még finomabb..