2012. október 21., vasárnap

Erdő szélén

Tegnap délután erdei sétára indultunk. Mivel a falut, ahol élünk, körbeveszik az erdők és hegyek, könnyű dolgunk van és nem kell messzire sem mennünk. Kisfiam imádja ezeket a szaladgálós, csatangolós utakat, többnyire csatlakozunk valakihez vagy más csatlakozik hozzánk. Természetesen mindig akad kutya is, aki jön velünk.
Ilyenkor ősszel annyiféle ehető gyümölcs terem az erdeinkben, tegnap jól be is lakmároztunk már kinn a szabadban, de hoztam haza is egy kosárkányit belőle.
Csipkebogyó, kökény és galagonya. A csipkebogyót ugyan még nem csípte meg a dér, de mi így is szeretjük, persze csak a tetejét, a felső kb. egyharmadát esszük meg. A kökény fanyar gyümölcse frissítő és üdítő hatású, próbáljuk csak ki. A kökény nagy mennyiségben tartalmaz egy ún. Ellegsavat, amely kísérletileg igazoltan tumor megelőző hatású, fogyasztása 55%-kal csökkenti a tumor fejlődését. Sötétkék színe rengeteg atioxidánssal ajándékoz meg minket és immunrendszerünknek is kedvez. Barátnőm még dzsemet is főzött belőle, mi is kipróbáljuk.
A galagonya pedig mindamellett, hogy finom, kiváló vérnyomás csökkentő hatással bír, érdemes rendszeresen fogyasztani.


4 megjegyzés:

sedith írta...

Akár én is írhattam volna! :) Tegnap osztálykiránduláson voltunk az erdő szélén.:) És vajon, mit szedtem? Kökényt, csipkebogyót és galagonyát!:) A lányok imádják a kökényt, és édesen mondják: csókra húzza a szánkat.:) Ma már én is felhasználom az ebédhez!:)

Életünk és ételeink írta...

Jó érzés nagyon ez az erdei gyümölcs szedés..Hangulatos és különleges.

marisz57 írta...

nekem ugyan "piszkosul" összekarmolta a karjaimat a kökénybokor, de azért szedtem két kilónyit.

Életünk és ételeink írta...

hűű, az nem kevés munkádba kerülhetett..