2011. március 20., vasárnap

Rusztikus lasagne

Fél kg darált pulykahúsból bolognai mártást készítettem, vagyis a bolognaihoz hasonlót inkább. Olívaolajon három kis fej hagymát megdinsztelek, ráteszem a husit, paradicsomot, olasz fűszerekkel ízesítem és majdnem készre főzöm.
Második lépésben besamelt készítek másfél liter tejből, amelynek az egyharmadát kisebb edénybe öntöm és belekeverek egy zacskó spenótot és négy jó gerezd fokhagymát reszelve. Kis só kell még hozzá, a plusz spenót miatt.
Az alap  besamelt egyébként bio vagy más étel ízesítővel és bazsalikommal fűszerezem.
Egy 27*27 cm-es jénai tál aljára kevés olívaolajat teszek, kibélelem lasagne lapokkal, majd erre teszek egy réteg bolognai mártást. Újabb lapok jönnek, amire alap besamelt simítok. A következő lasagne rétegre újból hús, azt azt követőre pedig egy vastag réteg spenótos besamel jön. A tetejét tészta zárja, amire egy kis pohár erős húslevest öntök, majd sajtot reszelek rá. Én most füstölt Anikót és valami másféle füstöletlen sajtot használtam. Forró sütőben húsz perc alatt megsül.
Ma mirelit spenóttal készítettem, de frissel az igazi. A mirelit spenótból inkább a spenótkockás változatot használom, szerintem jobb, mint a pürésített. A besamelben csak egy része olvadt ki, a többi sütés közben engedett, így még zöldebb és hogy is mondjam, "rusztikusabb" lett a lasagne .
Marhahúsosan is nagyon finom, de mi a héten már ettünk vörös húst, így ma pulykából készült, nagyon finom abból is, talán kicsivel több fűszerezést kíván meg.
A sok tejtől enyhén édeskés lett, ez édes íz tökéletesen engedi érvényesülni a fokhagyma markáns erejét úgy, hogy közben mégis finomít rajta. Remek társítás, be kell látni..és nem azért, mert én főztem..




11 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Fantasztikusan néz ki:-)

Erika írta...

Nagyon guszta!
Jó ötlet, hogy ötvözted a kettőt !(husi+spenót) Eddig én mindig csak külön készítettem.

Életünk és ételeink írta...

Tudjátok, a gyerekek ahányan vannak, annyifélét szeretnek,én pedig igyekszem a kedvükben járni..így a zöldevő a húsimádóval együtt örülhet!

Eszter írta...

Nyammm! Szívesen megkóstolnám!

Hobbychef írta...

Gyönyörű ez a lasagne!

Életünk és ételeink írta...

Kedves Eszter, szívesen adnék belőle!:)
Hobbychef ,örülök, hogy tetszik a főztöm!

Gabojsza írta...

Köszönöm a mai látogatást:-)
Utólagos engedelmeddel felvettem a blogod a gasztro.blog.hu-ra, hogy többen olvashassanak. Ha nem szeretnéd, kérlek jelezd a gabojsza@gmail.com címen és leveszem:-)

Életünk és ételeink írta...

Szia Gabojsza,nagyon köszönöm, hogy engem is bevettél a csapatba!:)

Panna írta...

Ez nagyon finom lehetett! Kár, hogy már nincs belőle... különben én is kérnék egy adagot!

Életünk és ételeink írta...

Szia Panna, valóban finom volt, főképpen mert a spenótot igen-igen szeretjük!

Kriszta írta...

Ez istenien néz ki!:-)