2012. február 10., péntek

Édes napraforgó



Édes kalács tésztából van az egész. Szerintem bármilyen kipróbált recepttel dolgozhatunk. A kelesztés után három egyforma nagyságú adagra osztjuk a tésztát és kör alakúra nyújtjuk , majd úgy helyezzük egymásra, hogy közben a lapokat megkenjük lekvárral és megszórjuk bőven darált  cukros dióval. Ezután a tortaszerűen összeállított tészta közepébe beállítunk egy nagyobb poharat, és 12 cikkre vágjuk fel úgy, hogy a vágást befejezzük a pohár széléhez érve. A cikkeket kétszer megcsavarjuk és a széleit kicsit lenyomjuk. A közepére csillagot vagy kör alakot vágunk egy kis félretett tésztából. Megszórjuk felvert tojással megkent napraforgónkat, középen lenmaggal, a széleken szezámmal, majd kerek tűzálló tálban megsütjük. A kelt tésztákat általában magas hőfokon kezdjük el sütni és menet közben csökkentjük a hőt.
Az eljárással bármilyen ízt süthetünk, sósat és édeset egyaránt. Lehet nutellás-kakaós, fahéjas, túrós vagy narancsos-gesztenyés, de el tudom képzelni káposztával vagy darált hússal és spenóttal is, pizza szerűen. Ehhez mi málna-eper-meggy-ribizli házilekvárt és citromos diót használtunk. 

2 megjegyzés:

Panna írta...

Olyan jól néz ki ez a napraforgó :)

Gabriella írta...

Hűűű, ez csodás! :)