2012. február 17., péntek

Káposztás tekercs

Palóc nagymamám sokszor sütött nekem káposztás hajtókát, ez egy kelt, édes-sós süteményféle, amelynek régóta próbálom megtalálni a receptjét, eddig sajnos még nem sikerült. Valahogy a gyerekkoromhoz tartozik az az íz, amelyet nagyon régen ettem ugyan, mégis bármikor pontosan fel tudom idézni.
Barátnőm férje süt-főz, ezt a káposztás receptet tőle kaptam. Egy fűszeres, zöldséges, tésztás étel, amely bár talán kalóriaszegénynek nem nevezhető, egészséges és igazán finom.
Egy közepes fej kásposztából készítettem el a tekercs töltelékét. Kis olajon megpirítottam a lereszelt káposztát, sóztam és borsoztam, a végén kis cukorral karamellizáltam. Megfőztem fél kilogramm burgonyát héjában, majd hámozás után áttörtem. Ahogy kicsit hűlt, megsóztam és tettem hozzá két tojást és annyi lisztet, amennyit felvett.
Kinyújtottam úgy fél cm vastagságúra és rátettem a pirított káposztát, a káposzta tetejére pedig vékonyan tejfölt kentem. A tekercset úgy tekertem fel, ahogyan a rétest szoktam. Tetejét éles késsel kicsit bevagdostam, tejföllel és tojással megkentem majd forró sütőben félóra alatt sütöttem meg.


1 megjegyzés:

Edó írta...

Jaj,ez nagyon tetszik nekem!El fogom készíteni!