2011. január 31., hétfő

Madarasi bableves

Jó pár nagy vöröshagyma fejet összevágok kockára, két sárgarépát és egy fehérrépát vagy paszternákot karikákra  felszeletelek, egy kisebb fej zellert apró kockákra vágok, mindezt beleszórom egy nagy fazék vízbe. Teszek még hozzá nagyszemű fejtett babot és hámozott, magozott, apróra vágott paradicsomot. A paradicsomot nem sajnálom belőle. Dobok bele még egy szál lestyánt, két szál petrezselymet, babérlevelet  és sáfrányt, majd sózóm és elkezdem lassú tűzön főzni.
Mire a bab puhára fő, addigra rántást készítek ( nem pirítom a lisztet, szinte csak összekeverem az olajat vele), amibe apróra vágott petrezselymet és fokhagymát teszek. Ezzel a rántással sűrítem a levest, végül jókora adag tejföllel teszem még finomabbá, lágyabbá.
A rántással mindig csak a belekeverésétől számított első forrásig szabad főzni tovább az ételt, ezt Benke Laci bácsitól tanultam.
Ez egy könnyű nyári leves, amit nem is gondolna az ember lánya, hiszen babból készül.  Melegen fogyasztható, de langyosan is nagyon finom. Húsmentes, mégis karakteres.
Madarasi elnevezését tőlem kapta, mert barátnőm Backamadarasi lány, tőle tanultam ezt a receptet. Ő ugyanezt a levest zöldbabból is készíti.

Nincsenek megjegyzések: